Oregano

(Origanum vulgare L.)

OreganoSztuka Kulinarna 

Roślina przyprawowa w kuchni wielu narodów, głównie zachodnich. Wchodzi m.in. w skład ziół prowansalskich. Stosowana do sosów, pizzy, przyprawiania mięsa, sałatek.
Używana jest do przyprawiania niektórych wódek, wina wermut, likierów.
Wchodzi w skład niektórych kosmetyków, jest składnikiem płynów do kąpieli i do płukania ust.

Działanie Lecznicze

Wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niedoczynności wątroby.

Pochodzenie

Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji.

Ciekawostki

Jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Jej właściwości lecznicze znał już Hipokrates i Arystoteles.
Jej zielem farbowano dawniej tkaniny na czarno. Kwiaty były doskonałej jakości pomarańczowym barwnikiem do wełny.
W średniowieczu ziele lebiodki zabezpieczać miało przed czarami.
Używano jej jako namiastki zamiast herbaty i tytoniu.



Oregano


W zależności od sposobu dostawy proponujemy Państwu różne rodzaje płatności:
zamknij

PROMOCYJNE CENY NA SEZON 2018r.

TYLKO DLA ZAMÓWIEŃ HURTOWYCH ZŁOŻONYCH

DO KONCA GRUDNIA 2017r.

DONICZKA 9cm - CENA od 2,50zł

DONICZKA 12cm - CENA od 3,50zł

CENY "BRUTTO"

MINIMALNE ZAMÓWIENIE 1000szt.

DOSTAWA GRATIS NA TERNENIE POLSKI